Ozonowanie żywności to nowoczesna i skuteczna metoda na szybkie przedłużenie trwałości jedzenia oraz na eliminację z niego wszelkiej chemii, którą niestety żywność jest naszpikowana. Wiele osób zastanawia się, czy warto kupić ozonator do żywności, warto więc zadać sobie na wstępie pytanie, czy ozonowanie jedzenia jest zdrowe? Ogólnie wiadomo, iż warzywa i owoce mogą być potraktowane ozonem, tylko po co właściwie się to robi?
Czy ozonowanie żywności jest pro zdrowotne?
Ozonowanie żywności to coraz powszechniejsza praktyka wśród dystrybutorów żywności, która swoich zwolenników znajduje także poza branżą spożywczą, w wielu gospodarstwach domowych. Proces ten znacząco poprawia trwałość i jakość produktów spożywczych podatnych na szybkie psucie się czy gnicie.
Co ważne, ozonowanie mięsa pozwala wyeliminować mikroby, grzyby, pleśń czy inne patogeny, które lubią się rozmnażać na jedzeniu. Jest jednak jeden warunek, proces ozonowania powinien być przeprowadzony według ściśle określonych standardów.
Zobacz wpis na blogu Kastelnik: Dlaczego podłoga po umyciu śmierdzi?
Ozonowanie jedzenia – czy jest zdrowe?
W obecnych czasach, o ozonowaniu pomieszczeń wiele mówi się w kontekście odkażania powierzchni biurowych czy też mieszkań, usuwania przykrych zapachów czy odczulania w przypadku alergii. Rzadziej wspomina się, że ozon (O3) również świetnie nadaje się do oczyszczania produktów spożywczych.
Ozon likwiduje pestycydy, a zarazem ryzyko wystąpienia alergii na środki stosowane do nawożenia warzyw i owoców. Sam ozon jest naturalnym gazem, który występuje w przyrodzie i w małych stężeniach jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, zwierząt oraz produktów spożywczych.
Jego wykorzystywanie ma wiele korzyści i może znacząco poprawić jakość życia, higienę domostwa, a także uchronić nas od wielu chorób i zakażeń, usunąć skutecznie bakterie oraz wirusy. O tym, czym w ogóle jest ozon, pisaliśmy w artykule na temat – czy ozonowanie jest skutecznym sposobem dezynfekcji? Czytając ten artykuł, na naszym blogu uzyskasz wyczerpującą odpowiedź na temat dezynfekcji ozonem.
Generatory ozonu do produktów spożywczych
Ogólnie wiadomo, iż ozon jest w pełni bezpieczny dla istot żywych, a jego zastosowanie do odkażenia żywności, ozonowania mięsa, warzyw i owoców nie powinno wiązać się z żadnymi powikłaniami. Decydując się na ozonowanie owoców, nie tylko przedłużamy ich żywotność, ale również możemy wpłynąć na ich smak.
Dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców, których skórka nierzadko ma gorzki lub cierpki smak spowodowany użyciem chemii. Ozon zlikwiduje nieprzyjemny posmak i daje pewność, że spożywane przez nas i naszych bliskich pokarmy są zdrowe. Największą jednak zaletą, jaką niesie ze sobą ozonowanie, to fakt utleniania niepożądanych organizmów bez wystąpienia szkodliwych skutków ubocznych oraz zmiany prawdziwego smaku.
Metody ozonowania owoców, warzyw, wody
Ozonowanie żywności w domu można wykonać samodzielnie za pomocą niewielkich generatorów ozonu. Ich użycie jest proste i nie wymaga wiele czasu. Posiadanie ozonatora przyczyni się do szybszego i bardziej skutecznego oczyszczania jedzenia z bakterii, pleśni i grzybów, a także z pozostałości pestycydów. To sprawdzony sposób na pozbycie się również antybiotyków oraz powszechnie stosowanych ulepszaczy pożywienia. Najczęściej ozonowanie produktów spożywczych wykonuje się w wodzie.
Wystarczy porcję warzyw, owoców, czy mięsa zanurzyć w misce z wodą. Do generatora ozonu podpinamy specjalną rurkę z dyfuzorem i umieszczamy ją w wodzie. Następnie włączamy ozonator na około kwadrans, a maksymalnie do 30 minut.
Po tym czasie można wyłączyć urządzenie i wyjąć jedzenie z wody. Nasze produkty, warzywa i owoce są już odkażone i gotowe do bezpiecznego spożycia. Dzięki zabiegowi ozonowania wielu z nas po przeprowadzeniu oczyszczania ozonem jedzenia poczuje się z pewnością bezpieczniej, a to już dużo w dzisiejszych czasach.
Czy można ozonować jajka?
To dobre pytanie! Tak, ozonowanie jaj jest często praktykowanym zabiegami, pomaga zmniejszyć ryzyko zakażenia niektórymi wirusami i bakteriami. Zalecany czas trwania procesu ozonowania wynosi od 5 do 15 minut i w większości przypadków nie ma potrzeby powtarzania zabiegu. Należy zaznaczyć, że ozon może zneutralizować nie tylko szkodliwe patogeny znajdujące się na warstwie ochronnej jajka, ale również powłokę zabezpieczającą. Proces ozonowania najlepiej przeprowadzić bezpośrednio przed spożyciem.
Czy ozon niszczy witaminy?
Witaminy to chemiczne związki, które są niezbędne do podtrzymania procesów życiowych. Rozpowszechnianie informacji, że ozonowanie niszczy witaminy jest przedwczesne – wiele badań wykazało, że dezynfekcja ozonem nie ma znaczącego wpływu na zmniejszenie zawartości witamin w żywności, a w wyniku zachodzących procesów biochemicznych niszczone są jedynie szkodliwe drobnoustroje i wirusy
Ozonatory do jedzenia – czy warto?
W dobie pandemii coraz więcej osób decyduje się na ozonowanie produktów spożywczych. Domowe ozonatory do żywności, to te o mocy 7 g/h są niedrogie i proste w obsłudze a przy tym wielofunkcyjne. Służą do ozonowania żywności różnego typu, a do tego mogą posłużyć do odkażania elementów wyposażenia mieszkania, czy też odświeżania samochodu.
Ozon skutecznie usuwa zapach dymu papierowego oraz zapach spalenizny po pożarze. Tu jednak potrzebna jest dużo większa moc ozonatora. Przemysłowe generatory ozonu mają minimalną moc – 240 g/h.
BHP w pracy z ozonem
Wróćmy jednak ponownie do naszych mieszkań i do tematu ozonowania jedzenia. Aby bezpiecznie ozonować żywność, należy zapoznać się z instrukcją obsługi generatora ozonu i stosować go zgodnie z przeznaczeniem. Dobrze jest też dla własnego bezpieczeństwa przejść stosowane szkolenie bhp. Ozonując jedzenie w warunkach domowych, można przebywać w pomieszczeniu, gdzie odbywa się zabieg, ale należy po zakończeniu operacji ozonowania wywietrzyć pomieszczenie.
Nie powinno się używać generatorów ozonu do użytku domowego dłużej niż kilkanaście minut bez przerwy. Dlatego właśnie, wiele z nich ma elektroniczne ograniczniki czasowe do automatycznego włączania urządzenia. Firmy zajmujące się na stałe ozonowaniem wyposażone są w profesjonalne mierniki ozonu, dzięki którym stale monitorują stężenie ozonu w powietrzu.
Należy pamiętać, iż już przy wartościach od 0,1 ppm może dojść do podrażnienia oczu. Od 0,5 mogą wystąpić bóle głowy, a powyżej 1 ppm może nastąpić zagrożenie dla życia. Oczywiście ważne jest nie tylko stężenie, ale i czas ekspozycji.
Czytaj również: Co wiem o ozonoterapii?
Należy o tym pamiętać, wykonując samodzielnie zabieg ozonowania w domu. W firmie Kastelnik produkujemy najlepszej jakości ozon, który na co dzień usuwa nie tylko grzyby, ale również bakterie, wirusy i inne drobnoustroje zagrażające życiu człowieka.
Podsumowanie – czy warto?
Reasumując, pomimo realnych zagrożeń związanych nieumiejętną obsługą, odkażanie ozonem niesie za sobą wiele pozytywnych możliwości, jeśli chodzi o neutralizację patogenów nie tylko z pomieszczeń, ale również z żywności. W dzisiejszych czasach naszpikowana chemią żywność to już standard, z którym przyszło nam żyć.
Warto więc pomyśleć o sobie i zainwestować w mały generator ozonu, do użytku domowego. Po jego zakupie, z pewnością dojdziesz do wniosku, iż była to świetna decyzja warta swojej ceny. A gdzie jeszcze można spotkać się z tą metodą? Ozonowanie przedszkola, biura, czy mieszkania to bardzo popularne usługi, które zwiększają bezpieczeństwo użytkowania tych przestrzeni.